Χώρα

Η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, συνδυάζει το κλασικό κυκλαδίτικο χρώμα με μια πλούσια ιστορική παράδοση. Είναι χτισμένη στο κέντρο του νησιού στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Προφήτης Ηλίας ανάμεσα σε μικρούς λόφους και είναι αθέατη από τη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύεται από τους πειρατές.

Η περιήγηση στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια με τις κατάλευκες εκκλησίες και τα διώροφα αρχοντικά ή στο λόφο με τους ανεμόμυλους που αγναντεύουν το Αιγαίο, συναρπάζει. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην περίφημη πλακόστρωτη «Λόζα» και στο Μεσαιωνικό Κάστρο με τον Ενετικό Πύργο που δεσπόζει πάνω στο βράχο στην καρδιά του οικισμού. Αξιόλογα ιστορικά ευρήματα από όλη την Αμοργό υπάρχουν στην αρχαιολογική συλλογή στο παλιό αρχοντικό του Γαβρά.

Η πρωτεύουσα, η Χώρα της Αμοργού θεωρείται από τις πιο όμορφες κυκλαδίτικες πόλεις, αποτελώντας αναμφισβήτητα το κέντρο της ζωής του νησιού. Τα ασβεστωμένα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά λευκά σπίτια, σε σχήμα κύβου, που απλώνονται γύρω από το, οι αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες, οι σαράντα εκκλησίες, διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης, τα στενά δρομάκια στολισμένα με γλάστρες και λουλούδια και οι ανεμόμυλοι στην κορυφή του λόφου συνθέτουν μία μαγευτική εικόνα μιας φρουριακής μεσαιωνικής πόλης που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.